top of page

Wie ben ik

IMG_20240310_162000_edited.jpg

Ik ben Linda Kersjes, mens met ervaring.

​

37 jaar, kindvrij, dierenvriend, vrije geest en in herstel. Ik ben in mijn voorkomen een beetje zoals deze website, veel, kleurrijk, dynamisch, positief, bruisend vol ideeën en soms all over the place! Maar wat ik ook ben, is iemand die graag de diepte in gaat, die snel verbanden ziet en goede voelsprieten heeft. Ik ben iemand met een talent voor het verbinden van mensen. Ik houd van praktisch en functioneel en breng graag overzicht en structuur.

​

Waar kom ik vandaan? Ik heb wat deuken opgelopen in mijn jeugd en heb daarna een vrij wild leven gehad. Achteraf gezien had ik niet de tools om het anders te kunnen doen. Het was een rollercoaster met mooie momenten, gekke avonturen, tranen en een pretpakket aan vele uitdagingen. Waar het een ophield, begon het ander. Het was geen weg, maar een wereldreis. Je zult wel denken hoe kan iemand dit doorstaan? Door jezelf steeds opnieuw uit te vinden.

​

Toen ik creatieve therapie ben gaan studeren, kreeg ik een eerste kijkje in de kracht van creativiteit. Ik was natuurlijk al heel mijn leven geïnteresseerd in creatief bezig zijn, maar nog niet eerder leerde ik hoe ik creatieve werkvormen bewust kon inzetten. Ik maakte kennis met mijn perfectie-drang en de behoefte aan controle en de angst die eronder zat. Ik leerde hoe ik in het beeldend werken, door te flodderen los kon komen van mijn hoofd en een aanschouwende houding kon aannemen om te kijken wat er ontstond. Hierin leerde ik dat het resultaat niet het belangrijkste was en ik het in feite niet 'fout' kon doen, maar dingen steeds opnieuw kon proberen. Ik heb mezelf leren kennen, wat ik leuk vond, wat ik mooi vond en wat er in mij leefde. Ik leerde te spelen, ruimte in te nemen, te experimenteren en loslaten. In mijn ervaring ontstaan de mooiste dingen wanneer ik durf bezit. Durf om keuzes te maken, durf om gek te doen, durf om mezelf te laten zien. Daarbij heb ik geleerd dat de dingen nooit zo gaan zoals ik ze in mijn hoofd heb, maar dat ik dat kan dragen.

Neem jezelf niet te serieus, we veranderen constant.

Geloof me als ik zeg dat er nog oneindig veel versies van jezelf zijn,

die staan te popelen om je te ontmoeten!

IMG_20240310_160831_1_edited.jpg

Om tot herstel te komen was het heel belangrijk dat ik mezelf in de spiegel leerde aan te kijken en verantwoordelijkheid nam voor de rommel die mijn leven was geworden. Hier heeft lotgenotencontact een grote rol gespeeld. Therapie had het voorwerk gedaan, maar voor het eerst ervoer ik herkenning, gelijkwaardigheid en eigen regie. Zonder de mensen die mij zijn voor gegaan, die mij lieten zien hoe uit de slachtofferrol te stappen, zou ik mijn herstelproces niet hebben kunnen omarmen. Ik mocht leren mezelf toe te staan mens te zijn, fouten te maken en mezelf hierin te vergeven. Los te komen van schuld en schaamte en de kracht en motivatie te vinden om het leven weer aan te gaan, lerend van mijn ervaringen. Met vallen en opstaan kon ik mijn leven opnieuw vormgeven en net als bij een schildersdoek zorgen de onderste lagen voor verrijking en de imperfecties voor juist datgene dat interessant maakt. 

​

Als ervaringsdeskundige heb ik ervaring opgedaan in het ondersteunen van anderen, waarbij ik mijn eigen verhaal kan inzetten. Een positief kantelpunt in mijn herstel en een zeer helende ervaring. Mijn struggle diende nu een hoger doel. Deze betekenisgeving zorgde voor meer acceptatie, een toename in eigenwaarde en zingeving. Ik heb mogen leren van de processen van anderen en ben ongoing aan mijn eigen proces door blijven werken. Herstel is een 'way of life' die nu vanzelfsprekend is geworden en mij nog steeds evenveel oplevert als toen ik begon. Het is alleen makkelijker geworden in de tijd.

Mijn missie?

​

Anderen te inspireren zoals ook ik ben geïnspireerd. Ik hoop andere te laten zien dat je jezelf opnieuw uit kunt vinden, als een schildersdoek waarvan je het canvas weer wit schildert. De onderste lagen mogen er zijn en toch kun je het opnieuw vormgeven.

 

​

Ik laat je zien hoe creativiteit je herstelkracht vergroot. 

Ervaring

Ik heb in mijn leven een hele rugzak aan ervaringen opgedaan, waar ik doorheen heb mogen werken. Ik heb veel therapie gehad en ben zelf therapeut geworden. School en therapie deden het voorwerk, maar het meeste heb ik gehad aan lotgenotencontact daarna. Hierdoor ben ik tot meer acceptatie van mezelf gekomen en ik heb veel mogen leren van andermans ervaringen en herstelprocessen. Na het volgen van trainingen begeleid ik nu zelf groepen en individuen als ervaringsdeskundige.

​

​

Ik heb een flinke dosis herstelervaring, te veel om op te noemen. Om een aantal grote thema's te noemen:

​

Stemmingsproblematiek; PMDD.

Verslaving.

Codependentie.

 Verlies ervaringen.

Angst.

​

meer weten ?
Mijn herstel verhaal?
 

Dat heb ik niet, of eigenlijk beter gezegd, ik heb niet 1 herstelverhaal. Zoals het stukje 'Wie  ben ik?' een voorbeeld is van een van mijn herstelverhalen

Over alle ervaringen die ik heb meegemaakt kan ik namelijk een herstelverhaal schrijven. Over de pijn uit de situatie, of hoe het in verhouding staat tot eerdere ervaringen. Over 'rock bottoms' en kantelpunten. Over steunervaringen en hulp. Over momenten van kracht en betekenisgeving. Over de groei, acceptatie en het herstel.

​

Natuurlijk zijn er wel kernervaringen die de bril waardoor ik mijn leven waarnam, hebben gekleurd. Veelal zijn dit jeugdervaringen waarin mijn vertrouwen beschadigd werd. En later, hoe de wereld een spiegel van mijn binnenste werd.

​

​

​

​

Ik ben inmiddels 6 jaar clean en bezoek nog wekelijks herstelprogramma's. Hier heb ik geleerd dat ik door mijn ervaringen uit mijn jeugd allerlei gedrag heb ontwikkeld, waarmee ik mezelf eigenlijk niet laat zien. En daarmee mezelf bevestig 'dat ik er niet mag zijn' omdat ik 'niet goed genoeg ben'. Door bewustwording, kan ik ander gedrag inzetten en maak ik ruimte voor een nieuwe ervaring. Als ik mezelf niet laat zien, verlaat ik mezelf. Om te kunnen vertrouwen in de wereld, moet ik kunnen vertrouwen op mezelf, vertrouwen dat ik mezelf niet verlaat. De veiligheid zit 'm niet in (controle van) de wereld om me heen, maar in mezelf en hoe ik met mezelf omga.

​

Vandaag de dag worstel ik nog wel eens met het feit dat ik een ander pad bewandel dan de meeste en dat daar een waardeoordeel of stigma aan zou hangen. Maar gelukkig zie ik ook dat ik een prachtig eigenzinnig leven leid, waarbij ik zingeving ervaar en mijn kwaliteiten benut om anderen te helpen.

Ik durf mezelf steeds meer te laten zien en dat geeft me kracht en motivatie om nog moediger te worden en door te zetten. 

Ik ben dankbaar voor alle ervaringen, ook de negatieve die mij steeds weer tot verandering hebben gedreven. En ik ben trots op het mens dat ik ben. Compleet met alle scherpe randjes, de innerlijke kracht, en de rijke beleving van het leven. 

​

​

vertrouwen begint bij jezelf

Gemaakt voor mijn oma, ze is een inspiratie voor me en net als ik gek op bloemen. Op haar sterfbed zei ze:

"Je doet wat je kunt". Daar herinner ik mezelf regelmatig aan.

Screenshot_20211016_130011_edited.jpg
Van ervaring naar ervaringsdeskundigheid.

​

Onder ervaringsdeskundigheid verstaan we het kunnen inzetten van eigen ervaring ten behoeve van ondersteuning van de ander in diens herstelproces. Hierbij heeft men afstand tot eigen problematiek, inzicht in eigen proces en verhaal.

Als ervaringsdeskundige stem je af op de ander, wat je deelt heeft een doel en sluit aan bij waar de persoon zich in diens proces bevind. Je investeert in verbinding op basis van gelijkwaardigheid, openheid en veiligheid. Je biedt herkenning en hoop en spreekt de eigen herstelkracht van de ander aan. Je bezit kennis van herstelprocessen en psychische problematieken en hebt respect voor andermans proces.

Daarnaast kunnen ervaringsdeskundigen naast het ondersteunen van anderen ook andere rollen vervullen die zich richten op de-stigmatisering, bewustwording, begeleiden en verbinden van groepen, het geven van hersteltrainingen, of op verbetering van zorg en beleid. 

​

​

Werkervaring

​

Beeldend therapeut stagair GGZ Breburg jeugd -

klinisch - ambulant,

individueel - in groepsverband,

multidisciplinair - beeldend medium

*

Activiteiten begeleider TCCN -

creatief technische werkstukken doelgroep kinderen, 

begeleiding schakelklas

*

Ervaringsdeskundige Ixta Noa -

persoonlijke begeleiding,

ontwikkelen Ixta Sterk groep,

activiteitencommissie,

faciliteren inloop in wijkgemeente

*

Ervaringsdeskundige bij De Kentering -

projectgroep Dag van de Kwaliteit

facilitator Oriëntatie Cursus op Ervaringsdeskundigheid,

projectgroep Armoede - sociale inclusie

​

Oprichter Creatief door Herstel

creatieve workshops,

herstelondersteunende cursus "Maak kennis met je innerlijke dialoog; in gesprek met jezelf"

 

Mijn projecten

Ik ben momenteel werkzaam bij De Kentering waar ik een aantal creatieve kernactiviteiten heb opgezet.

Herstelondersteunende Cursus
"Maak kennis met je innerlijke dialoog;
in gesprek met jezelf"
Creatieve herstelondersteunende cursus
Screenshot_20240228_210508_com.android_edited.jpg

De cursus is bedoeld voor mensen die last ervaren van zelfkritiek en/of hier zicht op willen krijgen.

De cursus bestaat uit 13 bijeenkomsten van 2,5 uur.

We gaan aan de slag met een verscheidenheid aan beeldende werkvormen, technieken en materialen. En besteden veel aandacht aan het leren reflecteren op gedachten.

​

Voor meer informatie kijk op :

​

​

​

Workshops
Losse creatieve activiteiten

Eenmalige creatieve activiteiten met verschillende uitgangspunten.

Doelen kunnen zijn ontspanning en bezigheid, of het behandelen van herstel thema's.

​

Voor meer informatie kijk op :

Contact

Meer weten over mijn verhaal, projecten of werkstukken?
Mail dan naar:
Screenshot_20240207_130310_edited.png
bottom of page