'Wiebelig door hormonen' - PMDD
- Linda Kersjes
- 20 mrt 2024
- 2 minuten om te lezen

1 op de 20 vrouwen heeft het.
Maar heb jij er al eens over gehoord? Pre Menstrual Dyforic Disorder, ook wel het boze broertje van PMS.
Bij PMDD ervaart de vrouw psychische klachten die het dagelijks functioneren in de weg staan. Echter zijn deze klachten niet altijd aanwezig. Ze komen met name voor vanaf ovulatie tot menstruatie, de lutale fase. Maar in stressvolle tijden kunnen klachten ook op andere momenten in de cyclus ontstaan. Sommige vrouwen hebben 3 slechte weken in de maand.
Ik ben een vrouw met PMDD. Mijn klachten manage ik door stressreductie en het creëren van zoveel mogelijk voorspelbaarheid. Ik neem veel rust en heb ondersteuning van medicatie op momenten dat ik overweldigd ben. Ik heb rekening leren houden met mijn cyclus bij het plannen van mijn agenda. En ook ben ik creatief geworden met het doen van mijn dagelijkse taken op dagen dat ik uitgeput ben of me angstig voel. Ik heb EMDR gehad om triggers te verminderen. Emotieregulatietraining om spanning bij mezelf te leren herkennen. Ik draag zorg voor mijn kwetsbare kant en kies bewust op bepaalde momenten niet de diepte in te gaan. En ik slik aanvullende vitaminen en supplementen.
Gemiddeld duurt het 12 jaar voordat een vrouw de juiste diagnose krijgt. Wil je weten of jij het hebt? Begin eens met het bijhouden van je cyclus en kijk of je een patroon ontdekt.
Symptomen
Stemmingswisselingen/emotionele veranderingen (bijv. plotseling verdrietig of huilerig, gevoeligheid voor afwijzing).
Prikkelbaarheid, woede of toegenomen innerlijke conflicten.
Depressieve stemming, gevoelens van hopeloosheid, zich waardeloos of schuldig voelen.
Angst, spanning of gevoelens van opgefokt of gespannen zijn.
Verminderde interesse in gebruikelijke activiteiten (bijv. werk, school, vrienden, hobby's).
Moeite met concentreren, focussen of denken; hersenmist.
Vermoeidheid of weinig energie.
Veranderingen in eetlust, hunkeren naar voedsel, te veel eten of eetaanvallen.
Hypersomnia (overmatige slaperigheid) of slapeloosheid(moeite met in slaap vallen of in slaap blijven)
Overweldigd of onbeheerst voelen.
Lichamelijke symptomen zoals gevoelige borsten of zwelling, gewrichts- of spierpijn, opgeblazen gevoel of gewichtstoename
Op PMDD Nederland kun je veel nuttige informatie vinden over PMDD en PME (verergering van psychische problematiek door invloed van de cyclus).
Als je meer wilt weten over wat ze nu weten over de link met 'early life trauma' en het effect van de hormonen op de geestestoestand bij PMDD. Super interessant artikel:
Ben je geïnteresseerd naar mijn verhaal? Neem contact op of Sluit aan:
Maandag 25 Maart gaan we voor 'de Week van de Psychiatrie' met vrouwen en zij die zich zo identificeren, in gesprek over het thema hormonen en psychische gezondheid/kwetsbaarheid.
Ik zal ook mijn ervaring betreft PMDD delen. Zie ik je daar?
Het programma van De Kentering voor de Week van de Psychiatrie 2024 is bekend. We hebben vijf gevarieerde workshops samengesteld met voor ieder wat wils. Al deze workshops vinden plaats bij de locatie Limoslaan 10 in Nijmegen.
Ad. 1 : ‘Wiebelige hormonen’; In gesprek over psychische kwetsbaarheid & hormonen
Iedere vrouw krijgt vroeg of laat te maken met stemmingsklachten door hormoonschommelingen. Als je ook al een psychische kwetsbaarheid hebt maakt dit het extra lastig. Graag willen we in een open sfeer met maximaal twaalf vrouwen het gesprek aangaan en de ervaringen delen die jij als vrouw hebt met stemming-hormoon gerelateerde klachten zoals bij ADHD, PMDD en tijdens de overgang.
We zouden het heel mooi vinden als de vrouwen die komen zich minder alleen voelen als ze naar huis gaan en een stukje herkenning en erkenning kunnen vinden in het contact met andere vrouwen. Voor deze bijeenkomst kun je je aanmelden via monique.kentering@gmail.com